Praznik knjige

Zagrebački sajam knjiga „Interliber“ održao se od 12. do 17. studenoga, a u organizaciji naše škole, posjetili su ga učenici, nastavnici i roditelji. Poslije obilaska bogatih sajamskih štandova prisustvovali smo predstavljanju knjige Hrvatsko proljeće i hrvatska politička emigracija mladoga hrvatskog naučnika Wollfyja Кrašića, a zatim nam je prigodne poklone uručio predsjednik Nadzornoga odbora Školske knjige dr. sc. Ante Žužul. Posjet Zagrebu nastavio se kraćim obilaskom gradskoga središta kao i odlaskom u Zagrebačko kazalište mladih gdje je prikazana predstava Huddersfield.
Drugog dana izleta organiziran je posjet Ogulinu, hrvatskome gradu izuzetno bogate povijesti, ali i predivnoga prirodnoga krajolika. U okviru ogulinskoga frankopanskoga kaštela danas se, pored muzejskih prostora, nalazi i „Кuća bajki“ posvećena najpoznatijoj hrvatskoj dječjoj književnici Ivani Brlić-Mažuranić, rođenoj u Ogulinu. Brojne bajke ovoga Hrvatskog Andersena oživljene su u muzejskoj postavi „Кuća bajki“. U neposrednoj blizini frankopanskog kaštela nalazi se poznati Đulin ponor, mjesto gdje svoj tok završava rijeka Dobra. Nakon „Кuće bajki“ ugostila nas je i Gradska knjižnica Ogulin predstavivši svoj bogati fond, a zatim smo otišli i u oštarsku župu gdje nas je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije dočekao župnik Ante Luketić. Predstavivši svoju izuzetno bogatu kolekciju knjiga župnik Luketić ispričao nam je i priču o povijesti ogulinskoga kraja kao i o povijesti i razvoju glagoljice. Za to su vrijeme najmlađi svoje poznavanje glagoljice pokazali na radionici „Mali oštarski glagoljaši“ koju je osmislila i vodila oštarska učiteljica Mirjana Grubišić.
Na samom rastanku s domaćinima smo razmijenili prigodne darove dogovorivši nastavak započete suradnje i u Tavankutu.
Posjet „Interliber“, koji se organizira već nekoliko godina, financijski su pomogli Grad Zagreb, Zagrebačka županija i Školska knjiga. (Vidi galeriju slika)

Tekst: Sanjin Ivašić

Odgovori