Dan kravate

Dan kravate

Prigodnim programom obeležen je Dan kravate - 18. oktobar, koji se u svetu obeležava se od 2003. godine. Tim povodom, učenici i nastavnici su toga dana nosili kravate.
U čast kravati učenici su imali priliku da se podsete najvažnijih simbola kravate, ali i legende o njenom nastanku.
Kravata je odevni predmet koji nose muškarci (a i sve više žena) oko vrata. Ime, prema nekim izvorima, potiče od reči „Kroate“ (Hrvat), jer su je prvi nosili hrvatski vojnici u 17. veku (oko 1635. godine) tokom tridesetogodišnjeg rata.
Nakon ovog kratkog predavnja, svi zajedno smo se uputili u šklosko dvorište gde je bista Matije Gupca ulepšana posebnom kravatom koju smo, baš u tu svrhu, dobili od Academie Cravatice. Zahvaljujemo im se.
Nakon zajedničkog fotografisanja, otišli smo u fiskulturnu salu u kojoj je bila postavljena izložba učeničkih radova povodom Dana kravate. Naime, ove godine su učenici bili vrlo kreativni oslikavajući na času Likovne kulture, Hrvatskog jezika i Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture kravate ukrašene detaljima koje bi voleli videti na svojim budućim kravatama. Bilo je tu, zaista, različitih motiva i simbola i odluka o najbolja tri rada nije bila nimalo laka. Od velike je pomoći bio naš žiri koji su činili: konzul Republike Hrvatske u Srbiji, Mihael Tomišić, direktorica škole Stanislava Stantić Prćić i nastavnica Likovne kulture Larisa Đurić. Za to vreme su učenici s nastavnicom Sonjom Zvekić još jednom ponovili na koji se način veže kravata.
Nakon radionice vezanja kravate i brojanja glasova, usledio je onaj najuzbudljiviji deo; proglašenje pobednika i uručivanje nagrada i zahvalnica svim učenicima za učestvovanje i njihov doprinos ovom važnom danu.
Vidi galeriju slika

Ostavite odgovor