Despotovac – pogled na putovanje

U poseti „Neznanom junaku“

Tokom dvodnevne ambijentalne nastave, učenici sedmog i osmog razreda su 09. i 10. aprila 2018. godine, posetili nekoliko značajnih turističkih destinacija, u pratnji svojih nastavnika: Kristijana Milankovića, Emine Tikvicki, Danijle Radnić i Slađane Knežević.
Prvog dana obišli smo planinu Avalu i Avalski TV toranj. Nastavak puta bio je ka Smederevu, gde smo posetili Smederevsku tvrđavu - koju je sagradio u 15. veku despot Đurađ Branković.
Zatim je usledila poseta arheološkom nalazištu „Viminacium“ kod Kostolca, rimskog vojnog sedišta i glavnog grada rimske provincije. Obišli smo Gornju meziju - jednu od dve najveće fortifikacije u provinciji i centralnu tačku u odbrani mezijskog Podunavlja. Po dolasku u Despotovac smešteni smo u konačište „Resava“. Nakon večere usledilo je disko veče.

Srbiji u pohode

Drugog dana u jutarnjim časovima obilazimo manastir Manasiju kojeg je podigao srpski despot Stefan Lazarević početkom 15. veka. Manastir je poznat po resavskoj školi. U njemu su se skupljali monasi koji su negovali književnost i prepisivačku delatnost.
Usledio je obilazak Resavske pećine, naše najveće i najlepše pećine u pratnji speleologa.
Nakon toga odlazimo do najvećeg vodopada u Srbiji, „Velikog Buka“ koji pripada hidro sistemu reke Lisine, a visok je preko 20 metara.
Sledi odlazak Svilajnca, gde smo posetili Prirodnjački centar grada, a učenicima je predstavljen spoj nauke, obrazovanja, istorije i turizma na vrlo specifičan način.
Vraćajući se kući učenici su učestvovali u kvizu koji je organizovao naš vodič i na taj zanimljiv i šaljiv način obnovili smo značajne podatke koje smo naučili tokom ovog prelepog putovanja.
Prepuni pozitivinih utisaka vratili smo za Tavankut.

Ostavite odgovor