Despotovac – pogled na putovanje

U posjetu „Neznanom junaku“

Tijekom dvodnevne ambijentalne nastave, učenici sedmoga i osmoga razreda 9. i 10. travnja 2018. godine, posjetili su nekoliko značajnih turističkih odredišta, u pratnji svojih nastavnika: Kristijana Milankovića, Emine Tikvicki, Danijele Radnić i Slađane Knežević.
Prvoga dana obišli smo planinu Avalu i avalski TV-toranj. Nastavak puta bio je prema Smederevu, gdje smo posjetili Smederevsku tvrđavu – koju je sagradio u XV. stoljeću despot Đurađ Branković.
Zatim je uslijedio posjet arheološkomu nalazištu „Viminacium“ kod Kostolca, rimskoga vojnog sjedišta i glavnoga grada rimske provincije. Obišli smo Gornju meziju – jednu od dvije najveće fortifikacije u provinciji i središnju točku u obrani mezijskoga Podunavlja. Po dolasku u Despotovac smješteni smo u konačište „Resava“. Nakon večere uslijedila je disko-večer.

Srbiji u pohode

Drugoga dana, u jutarnjim satima obilazimo manastir Manasiju kojega je podigao srpski despot Stefan Lazarević početkom XV. stoljeća. Manastir je poznat po resavskoj školi. U njemu su se skupljali monasi, koji su njegovali književnost i prepisivačku djelatnost.
Uslijedio je obilazak Resavske pećine, naše najveće i najljepše spilje u pratnji speleologa.
Nakon toga odlazimo do najvećega vodopada u Srbiji, „Velikog Buka“, koji pripada porječju rijeke Lisine, a visok je preko 20 metara.
Slijedi obilazak Svilajnca, gdje smo posjetili Prirodnjački centar grada, a učenicima je predstavljen spoj znanosti, obrazovanja, povijesti i turizma na vrlo specifičan način.

Odgovori