Projektna nastava


Projektni tjedan u Zagrebu

Predstavnici škole proveli su Projektni tjedan u Zagrebu. Tom prigodom posjetili smo OŠ „Matije Gupca”, OŠ „Dr. Ante Starčević” i OŠ „Rudeš”.
U OŠ „Matije Gupca” realiziran je drugi i završi dio projekta Kako živi Gupčeva lipa?, gdje su učenici sudjelovali na radionicama: Pjesma o lipi, Izrada otiska lista lipe, Ekstrakcija biljnih pigmenata, Hapa zome, Personalizirana lipa, Escape room te Izrada spomenara. U slobodno vrijeme domaćini su nam priredili obilazak Zagreba, vožnju uspinjačom, posjet Muzeju čokolade, Frizbijadi na Institutu za fiziku te obilazak Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.
Sudjelovali smo i na XX. smotri Učeničkih zadruga grada Zagreba na Zrinjevcu. Štand naše Učeničke zadruge nije ostao neprimećen. Slama je naš zaštitni znak, što je mnoge posjetioce privuklo da pitaju, oprobaju se u tehnici izrade uporabnih predmeta te kupe suvenir.
U OŠ „Dr. Ante Starčević” organiziran je uzvratni posjet učenika naše škole u okviru projekta Što ima u Tavankutu?. Na svečanoj priredbi povodom Dana škole, prikazan je film nastao jesenas, tijekom boravka u Tavankutu. Sa domaćinima smo obišli Zagreb, posjetili ZOO vrt, izložbu u CK Dubrava te crkvu sv. Leopolda Bogdana Mandića.
Prvi susret, te razgovor o mogućnostima daljnje suradnje bio je sa OŠ „Rudeš” gdje su nam priredili priredbu na samom dočeku.
Domaćini u sve tri škole su se potrudili da nam boravak bude nezaboravan. Na dječjim licima moglo se vidjeti uzbuđenje i sreća svih dana i u svim aktivnostima.
U povratku, svratili smo u Stubičke Toplice i Lojzekovu hižu gdje nam je domaćin bila ravnateljica OŠ „Matija Gubec” iz Gornje Stubice s kojom smo razgovarali o daljnjoj suradnji.

Tekst: Anita Kopilović


Projektna nedjelja u Tehničkoj školi „Ivan Sarić” - 2023.

Učenici naše škole sudjelovali su na 15. Projektnoj nedjelji, koja je održana 23. svibnja u fiskulturnoj dvorani Tehničke škole „Ivan Sarić“ u Subotici. Na ovogodišnjoj Projektnoj nedjelji bilo je predstavljeno 110 projekata i sudjelovalo je, više od, 220 učenika i 63 mentora iz sedam srednjih i osam osnovnih škola. Našu školu predstavljali su sljedeći učenici i njihovi projekti:
- Bogdan Kovačević (7.a) s projektom „Pametni štap za slijepe i slabovidne“;
- Lara Šegina i Milljana Antal (7.a) s projektom „Zaštitnik ptica“;
- Darijan Janečić (7.b) s projektom „Automatizovani rasadnik“ i
- Dejan Bulatović (7.b) s projektom „Arduino sat“.
Mentor našim učenicima je Branko Stantić, nastavnik Tehnike i tehnologije.
Učenik Bogdan Kovačević zauzeo je 2. mjesto u kategoriji osovnih škola, a učenik Darijan Janečić 3. mjesto. Bogdan i Darijan su 24. svibnja sudjelovalli na svečanoj dodjeli nagrada u Tehničkoj školi. Kao nagrade su dobili diplome, knjige i vaučere za kupovinu elektronske opreme. Čestitamo sudionicima i nagrađenima; Kako je prof. Grgo Stantić izjavio: „Svi sudionici Projektne nedjelje su pobjednici“.

Prijevod: Ivan Mikulić


Projektna nedjelja u Tehničkoj školi „Ivan Sarić” - 2022.

U utorak, 10. svibnja, održana je Projektna nedjelja u Tehničkoj školi Ivan Sarić u Subotici, koja za cilj ima podticanje učenika i nastavnika da svoja znanja i vještine usmjere k realizaciji projekata iz različitih područja.
U ovogodišnjoj Projektnoj nedjelji predstavljeno je 67 projekata na čijoj realizaciji je, tijekom proteklih nekoliko mjeseci, radilo 136 učenika i 47 mentora.
Naši učenici su predstavili 5 projekata:
1. projekt - Električno vozilo Noddy, Vedran Vojnić Hajduk, Nađa Kopilović i Dajana Vujković Bukvin - učenici 8. b;
2. projekt - Programiranje: Tijelo drona, Andreas Damjanoski (8. b),
3. projekt - Računarska igrica Pakleni vozač, Ana Davčik i Bojana Knežević, učenice 8. b,
4. projekt - mFootball, Fabijan Dulić i Luka Vuković, učenici 8. a i
5. projekt - Crtajući robot, Bogdan Kovačević - 6. a.
Učenici 8. b odjeljenja: Vedran Vojnić Hajduk, Nađa Kopilović i Dajana Vujković Bukvin osvojili su 3. mjesto sa svojim projektom električnog vozila Noddy.
U srijedu, 11. svibnja, održana je svečana dodjela priznanja na kojoj su svi nagrađeni učenici dobili dvije stručne knjige i diplomu. Tim je kao nagradu dobio računalnu opremu te voucher u iznosu od 19.000,00 dinara za kupovinu dodatne računalne opreme. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Bruno Dronjić


Klon Gupčeve lipe - fenološka i meteorološka mjerenja

Na internet stranici Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, postavljena je Zbirka primera pripreme za časove i školskih projekata na kojima se podstiče kritičko mišljenje i rešavanje problema i koristi mikrobit (Link).
U zbirku je uvršten i projekat naše škole „Klon Gupčeve lipe - fenološka i meteorološka mjerenja”, koji je nagrađen prvim mjestom na natjecanju u programiranju u okviru projekta Škola za 21. stoljeće, održanom u Zrenjaninu, 29. studenoga 2019. godine. O projektu naše škole možete pročitati više na stranicama 152 do 166 „Zbirke primera pripreme za časove i školskih projekata...".
Više informacija možete pronaći na internet stranici ZUOV-a.


Projektna nedjelja u Tehničkoj školi „Ivan Sarić”

U utorak, 11. maja, održana je Projektna nedelja u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“, koja za cilj ima da podstakne učenike i nastavnike da svoja znanja i veštine usmere ka realizaciji projekata iz različitih oblasti. U ovogodišnjoj Projektnoj nedelji učešće je uzelo šest srednjih i sedam osnovnih škola, gde su se naši učenici i njihovi mentori predstavili sa 7 projekata:
1. projekat - Muzička rukavica, Ana Davčik 7.b;
2. projekat - micro:bit - Hodajući robot, Andreas Damjanoski 7.b;
3. projekat - CO:BIT - 19 - Merenje temperature, Bogdan Kovačević 5.a;
4. projekat - Pametna lampa, Fabijan Dulić 7.a;
5. projekat - CO:BIT - 19 - Ne dodiruj lice, Luka Vuković 7.a i
6. projekat - Vežbaj i pomozi Deda Mrazu, Nađa Kopilović 7.b.
- Mentor: Branko Stantić - nastavnik tehnike i tehnologije i informatike.
7. projekat - Platonova tela, Dunja Pašić, Katarina Šegina i Nikoleta Čupak.
- Mentorke: Ivana Vuković i Biljana Vojnić Hajduk - nastavnice matematike.
Učenik 7.b odeljenja Andreas Damjanoski osvojio je 3. mesto.