Međunarodni dan glazbe

Svake godine, 1. listopada, obilježava se Međunarodni dan glazbe, melodije koja upotpunjava našu svakodnevnicu. Svjetska glazbena zajednica od 1975. godine slavi ovaj dan posvećen glazbi. Obilježavanje je potaknuo violinski virtuoz i muzikolog Yehudi Menuhin, a njegovu je inicijativu prihvatio i UNESCO.
Ciljevi Međunarodnoga dana glazbe širenje su ideala mira i prijateljstva među narodima, razmjena glazbenih i umjetničkih iskustava te uživanje u ovoj vrsti umjetnosti.
Osim zabavne i kulturološke vrijednosti, glazba je vrlo moćan medij, omogućava komunikaciju bez riječi, djeluje terapeutski, smanjuje dosadu i olakšava učenje.
Upravo zato što je glazba svuda oko nas i u nama, učenici Glazbene škole iz Subotice: Mihajlo Popović, Dimitrije Kališki, Đorđe Marković, Lucija Vukov, Vujica Lazović i Andreas Damjanoski (učenik naše škole) u četvrtak su, 1. listopada, održali mali koncert u kabinetu Glazbene kulture, povodom obilježavanja Međunarodnoga dana glazbe.
Na koncertu su sudjelovali učenici svih uzrasta koji su na svojim instrumentima izvodili djela kompozitora različitih epoha. Naši učenici imali su priliku uživati u djelima Mozarta, Bacha i drugih kompozitora. Pažljivo su pratili program i aplauzom nagradili prijatelje.
Program koncerta:
1. Mihajlo Popović; Truba, 2. razred OMŠ; Mozart: Valcer;
Korepeticija Lenard Gužvanj; Klasa: Lenard Gužvanj.
2. Dimitrije Kališki; Violina, 3. razred OMŠ; Marković: Komandant Sava;
Mozart: Alegreto; Klasa: Tamaš Kiš.
3. Đorđe Marković; Harmonika, 4. razred OMŠ;
Derbenko: Mala svita, 1. stav; Klasa: Miroslav Idić.
4. Duo - Lucija Vukov (flauta, 1. razred SMŠ) i Vujica Lazović (gitara, 3. razred SMŠ); Boccherini: Menuet; Klasa: Kristina Molnar i Marko Srđević i
5. Andreas Damjanoski; Klavir, 5. razred OMŠ; Hajdn: Sonata D-dur, 1. stav;
Klasa: Marija Krecul Stefanović.

Pogledajte galeriju slika

Prijevod: Morena Rendulić

Odgovori