Dan škole

Godina:

2024.2023.2022.2021.2020.2019.2018.2017.2016.


Godina 2024.

Poziv za sudjelovanje
na natječaju,
„Gupčev san”,
povodom obilježavanja
Dana naše škole.

Pročitajte cijeli tekst natječaja.

Priredba i dodjela nagrada povodom Dana škole

Različitim aktivnostima i prigodnim programom naša škola proslavila je svoj dan - Dan škole.
Učenici nižih razreda kroz prezentaciju o Matiji Gupcu upoznali su se s njegovim zaslugama i značajem, dok su učenici viših razreda, gledajući emisiju iz serijala ,,Hrvatski velikani”, utvrdili i proširili dosad stečena znanja o vođi Seljačke bune. Nakon polaganja vijenca na bistu pored škole, učenici su imali priliku pokazati što su naučili, i to kroz kviz posvećen ovom znamenitom junaku.
Na početku programa učenica Hana Lebović pročitala je čestitku koju nam je uputio pokrajinski tajnik za obrazovanje Žolt Sakalaš, u ime Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, a zatim se obratila i ravnateljica - Stanislava Stantić Prćić, pozdravivši Milanku Kostić - članicu Gradskog vijeća zaduženu za obrazovanje i kulturu, te Slobodana Miloševa - direktora poduzeća „Čistoća i zelenilo”, kao i sve učenike i zaposlene.
Komisiju, koja je organizirala kviz, činili su ravnateljica Osnovne škole ,,Matija Gubec” iz Gornje Stubice - Sanja Knezić, nastavnik povijesti - Miroslav Stipić i učiteljica - Josipa Kojić. Pobjednici kviza u mlađoj kategoriji: Sara Đukić iz 1.c, Jovana Dulić iz 2.d, Mirna Kolar iz 3.a i Nina Suknović iz 4.b, kao i u starijoj: Nađa Bedeković iz 5.b, Josip Mamužić iz 6.a, Nikolina Jurić iz 7.a i Nemanja Saulić iz 8.a, dobili su kao nagradu knjigu Seljačka buna Matije Gupca 1573. - Činjenice protiv mitova, 450 godina poslije autora Zvonimira Despota i Danijela Tatića.
Povodom Dana škole bio je organiziran likovni, literarni i fotografski natječaj na temu „Gupčev san”, a na svečanosti su najboljima uručene nagrade.
U kategoriji likovnih radova, treće mjesto među višim razredima osvojila je Tijana Stantić, učenica osmog razreda OŠ ,,Ivan Milutinović“ iz Subotice, dok je drugo mjesto pripalo Filipu Rudiću, učeniku šestog razreda naše škole. Prvo mjesto osvojila je Iva Bačlija, učenica OŠ ,,Ivan Milutinović“ iz Subotice.
Među nagrađenim likovnim radovima u nižim razredima, treće mjesto pripalo je Kalini Dulić, a drugo Aleksi Sedlaku, učenicima trećeg razreda naše škole. Prvo mjesto osvojila je Anđela Iršević, učenica četvrtog razreda, također iz naše škole.
U kategoriji najljepše fotografije, treće mjesto osvojila je fotografija koju je poslala Lara Prćić, dok je drugo mjesto pripalo Davidu Nimčeviću, učeniku petog razreda. Prvo mjesto za najljepšu fotografiju osvojila je Matea Dulić, učenica sedmog razreda OŠ ,,Vladimir Nazor” iz Đurđina.
Posebna nagrada dodijeljena je učenicima OŠ „Hunjadi Janoš”, koji su Gupčev lik izradili od sapuna.
Među literarnim radovima, treće mjesto pripalo je Luciji Vukmanov Šimokov, učenici šestog razreda, drugo Žani Suknović, učenici osmog razreda, dok je prvo mjesto pripalo Andreju Davčiku iz šestog razreda naše škole.
Svi učenici, zaposleni i gosti dobili su prigodne rođendanske poklone. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Ivan Mikulić


Godina 2023.

Dan škole se uvijek s posebnom radošću obilježava svake 9. veljače. Ove godine se navršava 450 godina od izbijanja Seljačke bune u kojoj je poginuo njezin vođa, junak jednog vremena, Matija Gubec. Tim povodom naša škola je organizirala nagradni literarno-likovni i foto-natječaj Junak jednog vremena, Matija Gubec. Tijekom svečanog programa u Domu kulture u Tavankutu proglašeni su i nagrađeni najuspješniji učenici i njihovi mentori u sve tri kategorije. Po prvi put su se na natječaj odazvale i predškolske ustanove iz Gornjeg i Donjeg Tavankuta te su svi nagrađeni slatkišima. Svečanosti su, kao počasni gosti, prisustvovale i umirovljene kolege kojima su dodjeljeni simbolični pokloni. Prisutni su tijekom programa mogli uživati u dijelovima Gubec-beg opere u izvođenju maestralne Josipe Lisac, kao i prisjetiti se filma Seljačka buna. Učenik Danilo Dudaš nas je monologom o Matiji Gupcu podsjetio na značaj i nesebičnu žrtvu jednog čovjeka, koji se želio izboriti za bolji život svih seljaka. Buna-traje!
Pogledajte galeriju slika.

Lektura: Ivan Mikulić


Poziv za sudjelovanje
na natječaju,
„Junak jednog vremena - Matija Gubec”,
povodom obilježavanja
Dana naše škole.

Pročitajte cijeli tekst natječaja.

Dodjela nagrada povodom Dana škole

U četvrtak, 9. veljače, svi su učenici, nastavnici, učitelji, svi zaposleni škole, kao i gosti, prisustvovali prigodnoj priredbi, koju je osmislila nastavnica srpskog jezika - Sandra Ilić Kostić, u lijepo dizajniranom ambijentu Doma kulture.
Program su vodile učenice 8.a razreda: Teolinda Glavaš i Elena Suknović. Lik Matije Gupca vješto je interpretirao učenik 7.b razreda - Danilo Dudaš.
Potom su uslijedili prikaz isječka iz filma o Matiji Gupcu - ,,Seljačka buna 1573“, kao i rock-opera ,,Gubec Beg“ s Josipom Lisac i izvođenjem arije „Ave Marija”. Nakon ugodnog opuštanja, na pozornicu je izašla ravnateljica Stanislava Stantić Prćić i obratila se prisutnima. Započela je i dodjela diploma i nagrada za sudionike na ovogodišnjem likovno- literarnom- novinarskom natjecanju, pod nazivom Junak jednog vremena, a u organizaciji naše škole.
Prvo mjesto, za najbolji literarni rad, je osvojila učenica 5.a razreda - Diona Šefer, koja nas je počastila vlastitom interpretacijom teksta. Drugo mjesto je osvojila Žana Suknović iz 7.b razreda za poeziju.
Potom slijede nagrade za najuspješnija likovna ostvarenja. Najprije najmlađi sudionici, a potom stariji. Prvo mjesto u kategoriji od 5-8. razreda je pripalo učenici 6.b razreda O.Š. „Majšanski put” iz Subotice - Lari Liliom. Drugo mjesto učeniku 5.b razreda naše škole - Filipu Rudiću i treće mjesto grupi učenika iz škole „Hunjadi Janoš” iz Bačkog Dušanova.
Prvo mjesto za najuspješniju fotografiju pripalo je učenici 7.b razreda - Lari Prćić, a drugo mjesto učenici 8.a razreda - Teolindi Glavaš.
Za kraj je zbor naše škole, pod vodstvom i glazbenom pratnjom nastavnika - Bele Anišića, otpjevao pjesmu Matija Gubec.
Nakon svečanosti, uslijedilo je razgledanje izložbe učeničkih likovnih radova, a potom i povratak u školu u kabinet glazbene kulture, gdje je postavljena zakuska i osvježenje za sve sudionike i nagrađene u programu.

Prijevod: Ivan Mikulić


Godina 2021.

Naša škola je danas (9. februara) obeležila svoj dan - Dan škole i tom prilikom su učenici priredili prigodan program.
Na samom početku pročitana je čestitka koju je, povodom Dana naše škole, uputio pokrajinski sekretar Žolt Sakalaš, u ime Pokrajinskog sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice. Sve prisutne je pozdravila direktorica škole, Stanislava Stantić Prćić.
Predstavnici Učeničkog parlamenta - Katarina Šegina i Ante Vuković, položili su venac na spomenik Matiji Gupcu.
Učenik 7.b odeljenja, Andreas Damjanoski, izveo je recitaciju „Ima jedna škola draga“.
Naša škola je ovim povodom organizovala likovni, literarni i foto-konkurs. U skladu sa propozicijama konkursa izabrani su, nagrađeni radovi.
- U kategoriji nižih razreda osnovnih škola, na likovnom konkursu, učestvovali su prvi i drugi razred, na temu: „Najlepša čestitka za školu Matija Gubec“.
Treće mesto osvojila je Anja Gadžur, učenica 2.b odeljenja naše škole.
Drugo mesto pripalo je Adeli Rekić, učenici 2.a odeljenja iz škole „Hunjadi Janoš“.
Prvo mesto i nagradu, dobila je Larisa Hajčunk, učenica 2.a odeljenja (takođe) iz škole „Hunjadi Janoš“.
- Treći i četvrti razredi, slali su literarne radove na temu: „Šta znam o Matiji Gupcu?“.
Učenici naše škole:
Nikolina Đukić - učenica 3.b odeljenja, osvojila je treće mesto;
Josip Mamužić - učenik 3.b odeljenja, zauzima drugo mesto i
Marijana Skenderović - učenica 4.a odeljenja, dobila je nagradu za osvojeno prvo mesto.
- Učenici viših razreda, učestvovali su literarnom i foto-konkursu.
U kategoriji literarnih radova, na temu: „Matija Gubec je bio...“, istakli su se učenici naše škole:
Treće mesto osvojila je Lara Prćić - učenica 5.a odeljenja;
Drugo mesto pripalo je Luki Vukoviću - učeniku 7.a odeljenja i
Prvo mesto i nagradu osvojila je Katarina Šegina - učenica 8.c odeljenja.
- Najlepše fotografije i razglednice za svoju školu, poslali su učenici:
Diplomu za treće mesto dobila je Lara Šegina, učenica 5.a odeljenja.
Diploma za drugo mesto pripala je Žani Suknović, učenici 5.a odeljenja.
Prvo mesto i diplomu dobila je Miljana Antal, učenica 5.a odeljenja.
- Učenici viših razreda, naše škole, učestvovali su u online kvizu o svojoj školi.
Treće mesto pripalo je Leu Čupaku, učeniku 8.b odeljenja.
Drugo mesto osvojila je Nikoleta Čupak, učenica 8.b odeljenja.
Prvo mesto i nagradu, dobila je Teolinda Glavaš, učenica 6.a odeljenja.
Svim učenicima koji su poslali radove i odgovore na online kvizu se zahvaljujemo na učešću, a učenicima čiji su radovi i odgovori nagrađeni, čestitamo i ovom prilikom.
Učenici su na prvom času, toga dana, bili upoznati sa životom i delom Matije Gupca, a svi zaposleni i učenici su dobili slatki paket (pogaču).
Da ovaj Dan škole, bude još svečaniji i značajniji doprinelo je i priznanje dodeljeno „Kolegi - saradniku“, izabranom glasanjem od strane zaposlenih. Ovo priznanje pripalo je nastavnici, Danijeli Radnić.
Svim učenicima, učiteljima, nastavnicima i zaposlenima čestitamo Dan škole i želimo puno uspeha u daljem radu.

Pogledajte galeriju slika


Godina 2020.

U petak, 7. veljače, obilježili smo Dan škole u tavankutskome Domu kulture. Proslavu su uveličali svojim nastupima: klapa Levanda iz Samobora i ženski pjevački zbor HKD-a Napredak - podružnice Usora-Tešanj. Poseban trenutak večeri činio je zajednički nastup klape Levanda, ženskoga zbora HKD-a Napredak i školskoga zbora.
Programu su prisustvovali, pored gostiju iz naše Srbije, i gosti iz Republike Hrvatske i Republike Mađarske, predstavnici kulturnih institucija, predstavnici hrvatske zajednice, učenici, nastavnici i roditelji.
Na samome početku programa goste je pozdravila ravnateljica škole Stanislava Stantić Prćić, koja je podsjetila na značenje i važnost pojma škole, koji se danas često zaboravlja, a dolazi od starogrčke riječi shola (σχολείο) koja se prvenstveno odnosila na vrijeme provedeno u dokolici i zabavi. Upravo je time najavila sve ono što nas je čekalo u nastavku programa. Sve prisutne pozdravio je i Rudolf Vujević, izaslanik predsjednika Skupštine Zagrebačke županije koji je ukazao na vrijednost i potrebu nastavka suradnje naše škole sa svim subjektima s kojima je ta suradnja od obostrane važnosti i interesa.
Ovo je, ujedno, bila prva manifestacija u Domu kulture u Tavankutu nakon njegove potpune rekonstrukcije.

Prijevod: Morena Rendulić

Pogledajte raspored programa obilježavanja Dana naše škole

Pogledajte galeriju slika


Godina 2019.

Dan naše škole proslavljen je u petak, 8. veljače. Proslavi su bili nazočni učenici i djelatnici škole, kao i brojni gosti iz zemlje i inozemstva. Ovaj događaj uveličao je nastup klape „Levanda“ iz Samobora, koja je izvela poseban program s nizom prekrasnih pjesama uz glazbenu pratnju.
Goste i uzvanike pozdravila je ravnateljica škole Stanislava Stantić Prćić. Program je organiziran u crkvi „Srca Isusova" u Tavankutu.
U svečanome raspoloženju i u duhu prijateljstva, nazočni su nastavili druženje na koktelu u školskim prostorijama.


Godina 2018.

U petak, 2. veljače 2018. godine, OŠ „Matija Gubecˮ Tavankut proslavila je Dan škole. Gosti, učenici i zaposleni okupili su se u Velikoj vijećnici Gradske kuće, a program su obogatile izvedbe školskoga zbora i klape Levanda iz Samobora. S učenicima i zaposlenima bili su gosti iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Republike Srbije. Obilježavanju svečanog dana prisustvovali su: Velimir Pleša, generalni konzul Republike Hrvatske, Slavko Kojić i Danijela Franić - ispred grada Zagreba i Magda Fehervari, zamjenica tajnika za društvene djelatnosti. Mirjana Kopilović, bivša zaposlenica naše škole, dobila je sliku od slame od učenika i kolega u povodu odlaska u mirovinu. Generalni sponzor proslave bila je Zagrebačka županija koju su predstavljale Darinka Balen i Dubravka Martić.


Godina 2017.

Naša škola proslavila je svoj Dan škole, u petak 10. veljače, u Dječjemu kazalištu u Subotici uz prigodan program. Školski zbor, uz tamburašku pratnju, izveo je obradu glazbene izvedbe Vjeruj u ljubav. Zatim su zaposleni i gosti uživali u nastupu klape Levanda iz Samobora. Prisutne je pozdravila ravnateljica škole Stanislava Stantić Prćić. Ovome događaju prisustvovali su: gospodin Rudolf Vujević - dožupan Zagrebačke županije, Vjeran Štublin - pročelnik odjela za prosvjetu, sport, kulturu i tehničku kulturu županije, Darinka Balen - zadužena za osnovno obrazovanje i učeničke zadruge iz Zagrebačke županije, Slobodan Krajina – ravnatelj „Osnovne škole Ivana fra Frane Jukića“, Nedeljko Marinov - ravnatelj Osnovne škole „Primošten“, Sanja Knezić - ravnateljica Osnovne škole „Matije Gupca“ iz Gornje Stubice, Jasna Varga - ravnateljica Osnovne škole „Matija Gubec“ iz Jarmine, Jovanka Tešanović - nekadašnja ravnateljica Osnovne i srednje škole „Žarko Zrenjanin“ iz Subotice, Mirjana Stevanović - ravnateljica Oosnovne škole „Matko Vuković“ iz Subotice, Ljiljana Dulić - ravnateljica Osnovne škole „Vladimir Nazor“ iz Đurđina, Ladislav Suknović - predsjednik HKPD-a „Matija Gubec“ iz Tavankuta, predstavnici Školskoga odbora i zaposleni te učenici naše škole.

Prijevod: Morena Rendulić


Godina 2016.

Proslava Dana škole, u petak, 5. veljače, počela je otvaranjem izložbe fotografija, učenika fotografske sekcije, pod nazivom Tavankut u očima djeteta.
Obilježavanje Dana škole uveličali su svojim prisustvom: Generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici - gospodin Velimir Pleša, Branko Ivančić - reditelj na HRT-u (koji je rođeni Tavankućanin), Augustin Juriga - saradnik i mentor fotografske sekcije, Zoltan Šifliš - bivši nastavnik naše škole i drugi gosti. Fotografije sa spomenute izložbe bit će izložene u Gornjoj Stubici, u Republici Hrvatskoj, u mjesecu lipnju. Pogledajte galeriju slika

Prijevod: Morena Rendulić