Državno natjecanje iz Hrvatskoga jezika i jezične kulture

U subotu 18. svibnja 2019. u OŠ „Vladimir Nazor“ u Đurđinu održalo se državno natjecanje iz Hrvatskoga jezika i jezične kulture. Našu školu predstavljala je Melisa Gadžur, učenica 7. a razreda koja je osvojila sjajno 2. mjesto. Njezina je mentorica bila Morena Rendulić.
Čestitamo našoj Melisi na upornosti i predanome radu koji su sa sobom donijeli sjajan rezultat te joj želimo jednako toliko entuzijazma te uspjeha i sljedeće godine!

Tekst: Morena Rendulić

“Willkommen” natjecanje

Naša škola je, drugu godinu zaredom, sudjelovala u natjecanju iz stranih jezika u organizaciji Njemačko-austrijskog kulturno edukativnog Centra Willkommen. Natjecanje je održano u subotu, 18.5.2019. od 9.00 do 13.00, a dežurne nastavnice su bile Zorica Lučić i Marica Skenderović. Našu školu su predstavljala tri učenika koja su se natjecala u znanju iz engleskog i njemačkog jezika: Ana Davčik (5.b), Bojana Knežević (5.b), i David Katrinka (8.b). Rezultati natjecanja će biti poznati u roku od mjesec dana.
Želimo mnogo sreće našim učenicima.

Prijevod: Miroslav Rauš

XXIII. Državna smotra učeničkih zadruga

Na poziv predsjednika Saveza UZ Srbije, Slobodana Popovića sudjelovali smo na 23. Državnoj smotri Učeničkih zadruga Srbije koja se održala u OŠ „Ratko Pavlović – Ćićko“ u Prokuplju 17. i 18. svibnja.
Našu zadrugu predstavljale su učenice Vanja Vuković i Vanja Dubajić te nastavnice Milena Predojević i Ivana Vuković.
Smotra se sastojala iz dva natjecateljska dijela: izložbe i praktičnoga rada.
Predstavili smo se čestitkama, predmetima, nakitom i minijaturama od slame, kao i
prezentacijom radionice izrade čestitki i straničnika u tehnici slame.

Prijevod: Morena Rendulić

Jubilarni 10. susret “Go-Car-Go”

Dana 14. i 15. svibnja 2019. godine, učenici sedmih razreda (Valentina Stanišić, Dunja Serenče, Mihajla Štrban i Deni Čupak) te dvoje mentora (Predrag Bedeković i Branko Stantić) sudjelovali su na 10. susretu GO-CAR-GO u Školskome centru u Ptuju u Sloveniji.
Na ovogodišnjemu jubilarnome susretu sudjelovale su 32 ekipe (25 iz Republike Slovenije, 6 iz Republike Hrvatske i mi iz Republike Srbije). Zbog kiše koja je neprestano padala, cijeli događaj odvijao se u školskoj dvorani i prostorijama škole. Zbog toga su izmijenjene uobičajene natjecateljske discipline (slalom i veleslalom) te su se ekipe natjecale u vremenu prelaska duljine od 10 metara i najvećoj ostvarenoj duljini kretanja vozila nakon puštanja s rampe. Zbog težine našega vozila izgledi za osvajanje nekog od prva tri mjesta bili su maleni. Izgled i funkcionalnost ekstramobila ocjenjivala je posebna komisija sastavljena od profesora Školskoga centra iz Ptuja, a također su i ekipe učenika ocjenjivale tri najbolja ekstramobila.
Nakon natjecateljskoga dijela svi prisutni dobili su ručak poslije čega je održano svečano zatvaranje i podjela potvrda i priznanja. Svi učenici dobili su potvrdu za sudjelovanje i nagrade. Ekstramobil naše škole - BOATMOBILE dobio je priznanje za izvanredno rješenje pri izradi nadogradnje.

Tekst: Branko Stantić
Lektura: Morena Rendulić

Državno natjecanje – Srpski jezik kao nematerinski

U Osnovnoj školi Sonja Marinković u Novom Sadu, u nedjelju 12. svibnja, održano je državno natjecanje iz Srpskoga jezika kao nematernjega. Našu školu predstavljali su učenici: Melisa Gadžur, Ivan Vuković, Marijana Gadžur i Rahela Šteković. Učenic a 8. a razreda, Rahela Šteković, zasluženo je zauzela 1. mjesto s osvojenih 18,5 bodova.
Čestitamo Raheli, ali i ostalim našim učenicima na uloženome trudu i vrijednome radu.

Prijevod: Morena Rendulić