Сајам књига

Ученици виших разреда наше школе посетили су, у понедељак 22. октобра 2018. године, Сајам књига у Београду заједно са наставницама: Данијелом Раднић и Сандром Илић Костић.
Ђаци су били у прилици да купе жељене књиге по промотивним ценама и да уживају у шароликости издавачких штандова.
Након тога су посетили Тржни центар Ушће где су имали прилику да ручају и да се разоноде. Пре одласка у позориште, прошетали смо се Кнез Михајловом улицом и осетили њене вечерње чари и претпразнички дух.
Овај диван дан крунисан је маестралном комедијом Љубавно писмо коју су извели великани нашег глумишта: Горица Поповић, Миодраг Крстовић, Татјана Бошковић, Бранислав Зеремски, Дубравка Мијатовић и други.
Иако је пут био напоран, лепи утисци и осмеси на лицима су оно што се дуго памти.

Дан кравате

Дан кравате

Пригодним програмом обележен је Дан кравате - 18. октобар, који се у свету обележава се од 2003. године. Тим поводом, ученици и наставници су тога дана носили кравате.
У част кравати ученици су имали прилику да се подсете најважнијих симбола кравате, али и легенде о њеном настанку.
Кравата је одевни предмет који носе мушкарци (а и све више жена) око врата. Име, према неким изворима, потиче од речи „Кроате“ (Хрват), јер су је први носили хрватски војници у 17. веку (око 1635. године) током тридесетогодишњег рата.
Након овог кратког предавња, сви заједно смо се упутили у шклоско двориште где је биста Матије Гупца улепшана посебном краватом коју смо, баш у ту сврху, добили од Academie Cravatice. Захваљујемо им се.
Након заједничког фотографисања, отишли смо у фискултурну салу у којој је била постављена изложба ученичких радова поводом Дана кравате. Наиме, ове године су ученици били врло креативни осликавајући на часу Ликовне културе, Хрватског језика и Хрватског језика с елементима националне културе кравате украшене детаљима које би волели видети на својим будућим краватама. Било је ту, заиста, различитих мотива и симбола и одлука о најбоља три рада није била нимало лака. Од велике је помоћи био наш жири који су чинили: конзул Републике Хрватске у Србији, Михаел Томишић, директорица школе Станислава Стантић Прћић и наставница Ликовне културе Лариса Ђурић. За то време су ученици с наставницом Соњом Звекић још једном поновили на који се начин веже кравата.
Након радионице везања кравате и бројања гласова, уследио је онај најузбудљивији део; проглашење победника и уручивање награда и захвалница свим ученицима за учествовање и њихов допринос овом важном дану.
Види галерију слика

Златна харфа

„Златна харфа“ 2018.

У Чантавиру је, у суботу 13. октобра, одржана традиционална музичка манифестација суботичке бискупије „Златна харфа“. То је годишњи сусрет малих жупних хорова који се одржава од 1987. године.
На путу до Чантавира посетили смо цркву у Старом Жеднику.
По доласку у Чантавирску цркву, присуствовали смо мисном слављу, након чега је отпочео наступ ученика наше школе, који су и чланови жупног хора цркве у Таванкуту.
Ученици наше школе певали су песму „Дођи, дођи нам Господе“.
Ученике су припремили и водили: наставник музичке културе Лука Будинчевић и жупник Фрањо Иванковић.
Поред ученика из наше школе, „Златној харфи“ присуствовали су и многобројни ученици из других школа.
Наступе смо завршили заједничком фотографијом.

Мелиса Гаџур, 7.а

Полицијско предавање за 6. разреде

У организацији Полицијске управе Суботица, у уторак 09. октобра, ученици шестих разреда присуствовали су предавању на тему „Полиција у служби грађана”. Ђаци су имали прилике да се упознају са основама полицијске професије и на које све начине грађани могу да помогну у очувању реда и мира.
Ученици су са посебним интересовањем погледали презентацију полицијске опреме, наоружања и возног парка, а потом су низом питања завршили овај надасве користан час.
Наставак предавања планиран је и у наредним месецима.

Ученици против насиља

Одбојка на песку

У оквиру „Дечије недеље“ и пројекта „Хулиганизам стоп, ми волимо спорт!“ у нашој школи се окупило 70 ученика, у пратњи својих наставника, из четири суботичке основне... (Прочитај више)