Такмичење „Читањем до звијезда“

И ове године смо у нашој школи спровели такмичење у знању и креативности „Читањем до звијезда“. Реч је о такмичењу које је покренула Хрватска мрежа школских библиотекара у склопу пројекта „Национални пројект за потицање читања и промицање културе читања“, а чији је циљ окупити ученике и развијати њихове читалачке навике.
У нашој школи снаге је одмерило шест ученика, а најбоље три ученице представљаће нашу школу у следећем кругу такмичења (међушколско такмичење) које очекујемо за месец дана. Њихове резултате и поредак доносимо у наставку:
1. место: Мартина Вуковић: 22/45;
2. место: Мелиса Гаџур: 20/45;
3. место: Рахела Штековић: 14/45;
4. место: Иван Вуковић: 13/45;
5. место: Дарио Војнић Хајдук; 12/45.
Честитамо нашим ученицима на оствареним резултатима, а најбољим ученицима желимо успех у даљем такмичењу.

Школска слава

У суботу, 26. јануара 2019. године, нашој школи обележена је школска слава Свети Сава. Сви заспослени, ученици и родитељи уживали су у пригодном програму који су приредили ученици виших и нижих разререда, заједно својим наставницима и учитељима.
Прва прослава Светог Саве, школске славе, била је у Сремским Карловцим 1735. године, када је и први пут певана химна „Ускликнимо с љубављу“. Кнез Милош Обреновић је 13. јануара 1823. године донео закон по којем се Свети Сава мора прослављати у свим школама, а тако је и данас.
(Види галерију слика)

Текст: С.И.К.

Свети Сава

Школе у Србији обележавају данас школску славу Светог Саву, у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства.
Савиндан је уједно и слава многих породица и институција.
Празник Свети Сава је установљен као школска слава 1840. године, на предлог ректора Лицеја из Крагујевца Атанасија Николића и прослављао се као школска слава све до 1945. године, када је укинут одлуком тадашњих власти.
После скоро полувековне забране, 1990. године поново се враћа као школска слава.

Међународни дан загрљаја

У понедељак, 21.1.2019. године, обележен је Међународни дан загрљаја. Тим поводом су чланови Ученичког парламента наше школе организовали акцију дељења бесплатних загрљаја у центру Суботице. Грађани су били видно изненађени и углавном су са задовољством прихватали и узвраћали загрљај. Ученици су делили и флајере и срца пријатељства које су припремили у школи заједно са својим наставницима.
Надамо се да ће следеће године бити још више загрљаја, не само овог дана, већ и сваког дана у години.
Загрљај не кошта ништа, а значи много. (Види галерију слика)

Tekst: С.И.К.