Света литургија

У сарадњи са Црквеном општином у Суботици организована је, у недељу 19. септембра, посета наших ђака, са верске наставе (Православни катихизис), цркви Вазнесења Господњег у Суботици, којом приликом је служена Света Литургија и Молепствије о почетку школског рада пред почетак нове школске године.
Присутни су били ђаци који похађају овај предмет у оквиру обавезног изборног предмета са својим вероучитељем Срђаном Грубором, као и ђаци из осталих основних и средњих школа. Окупљени благочестиви народ помолио се да Дух Свети, својом божанском благодаћу, разгори срца ђака по школама и свим просветним установама, и да свима отвори умове за познање сваког доброг дела и стицање вештина и знања којима се изграђујемо у славу Тројичнога Бога, а за лично и свеопште спасење!

Текст: Срђан Грубор

Света миса

Почела је нова школска година И, како је обичај већ годинама, ишли смо на Свету мису у суботичку катедралу, у суботу 18. септембра. На миси су присуствовали ученици од 1. до 8. разреда, који слушају изборни предмет Католички вјеронаук, а с њима су ишли њихови учитељи и наставници. Заједно смо, на почетку литургијског славља, зазвали Духа Светога како би ученици имали снаге и воље у наставним и изваннаставим активностима, као и просветни радници, да ослушкују вољу Божју за сваког ученика понаособ.
Након свете мисе смо се окупили на заједничком фотографисању и упутили се за Таванкут својим кућама.

Дечија права и обавезе

У суботу, 18. септембра, одржана је радионица са темом Дечија права и обавезе на часу Грађанског васпитања. На радионицу су дошли сви ученици виших разреда који похађају обавезан изборни предмет Грађанско васпитање. Радионица је одржана у школској библиотеци, са наставницом Данијелом Раднић.
Да би дискусија и размена мишљења била што интересантнија ђацима - сели смо у круг. Сви ученици су веома активно учествовали у дискусији, показујући завидан степен познавања Дечијих права и обавеза. Свако право и обавезу детета, поткерепили су својим примером, преко сопствених искустава из чега су сви могли да извуку корисне закључке. Донели смо одлуку и да у сарадњи са Ученичким парламентом и Вршњачким тимом наше школе, још више имплементирамо ову тему у свакодневне ситуације у школи. Сви ученици су били веома креативни и комуникативни. Радионица је трајала од 8:00 до 9:00 часова. Погледајте галерију слика.

Такст: Данијела Раднић