Представнице наше школе у Тивту

На позив госпође Љерке Синдик из НВУ-а „Гјургјево брдо” из Тивта, директорица школе Станислава Стантић Прћић и водитељка ученичке задруге Ивана Вуковић, презентовале су радионицу израде предмета од сламе и семенки.
Радионице је посетила секретарка за друшвене делатности, општине Тиват, Борка Мршуља и Ивана Петковић са сарадницима из ОШ „Драго Миловић” из Тивта и уз присуство: директорице Младене Солдат Ивовић, учитељице Невенке Савељић и Валентине Сертић допунске школе хрватског језика.
Ученици су прво научили каква слама је потребна да би је могли успешно обликовали, а затим су своје знање применили украшавајући ознаке за читање или страничнике, које су употпунили својим порукама. Потом су, у мору зрневља и семенки, тражили боје којима ће испунити различите облике, а међу њима су најчешћи били - управо, они приморски.
Током боравка у Тивту посетили смо Генерални конзулат Републике Хрватске у Црној Гори, где нас је срдачно дочекала генерална конзулка Јасминка Лончаревић, са којом смо разговарали о значају заједничких пројеката и подршци Средишњег државног уреда.
На позив водитељке радио Dux-а упознали смо ширу јавност са радом наше школе и ученичке задруге.
Судећи по добрим утисцима ученика, можемо закључити да смо обновили стара пријатељства и удружили се у креативности. Због тога се надамо договореном заједничком пројекту посете таванкутске деце деци Боке Которске. Погледајте галерију слика.

Светски дан кравате

Наша школа је 18. октобра обележила Светски дан кравате.
Дан кравате се слави у Републици Хрватској почев од 18. октобра 2003. године, а наша школа је наставила дугогодишњу традицију обележавања овог дана.
Дан је започео уводом ученика 5.а разреда о најзначајнијим обележјима кравате.
Наставник хрватског језика, Бруно Дроњић, упутио је ученике у турбулентну историју кравате у 20. веку. У практичном делу, ученици виших разреда, су израђивали сопствене кравате - оригами техником.
Ученици нижих разреда, са наставницом Хрватског језика са елементима националне културе - Јосипом Којић, упознали су значај и историју кравате, украшавали пано и правили честитке у облику кошуље и украсили их краватом - проналаском Хрвата. Погледајте галерију слика.

Светски дан јабуке

Светски дан јабуке обележен је у нашој школи низом активности са ђацима млађег и старијег узраста.
Ученици 4.б разреда су посетили воћњак, ученика Андреја Давчика, у Горњем Таванкуту. Учествовали су у берби јабука, те набрали и припремили јабуке за целу школу у сарадњи са учитељицом Мирјаном Саванов.
Ученици петог и шестог разреда, који похађају изборни предмет Буњевачки језик са елементима националне културе, припремили су материјал за велики школски пано.
У активностима је учествовао и Ученички парламент у сарадњи са наставницом Данијелом Раднић.
Током ових дана садржаји појединих наставних предмета су тематски усклађени. Погледајте галерију слика

Текст: Мирјана Саванов

Горњи Таванкут

Пошто се овај датум традиционално обележава у нашој средини - обележен је и у школи у Горњем Таванкуту.
Ученици 1.ц и 2.ц разреда су се упознали са пословицама и загонеткама везаним за јабуку, а затим су се и ликовно изразили на исту тему. Ученици 3.ц и 4.ц разреда су израђивали воћне аранжмане од јабука и грожђа. Погледајте галерију слика

Текст: Татјана Нимчевић

Дан кравате у Горњем Таванкуту

Свим ученицима је кроз кратку причу представљен настанак кравате, као одевног додатка. Кравата је настала од мараме у 17. веку. У Хрватској су мараму, девојке и жене, везивале момцима и мужевима око врата приликом њиховог поласка у рат. Те мараме су најчешће биле од ланеног платна и чипке, а код имућнијих породица и свилене. Имале су, поред симболике узајамне верности, своју практичну сврху. У борби би често чувале врат војника јер би оштрица мача једноставно склизнула низ свилену мараму - не изазивајући посекотине. Краавата као војни одевни предмет, од половине 17. века, улази на француски двор. Данас се кравате носе у целом свету и обавезни су одевни додатак мушкарцима у пословним и свечаним приликама.
У 2.ц разреду су ученици донели кравате од куће. Вежбали су везивање чвора и цртали су кравату, какву би они желели.
Ученици 3.ц и 4.ц разреда су урадили мало сложенији задатак - израдили су кошуљице и кравате оригами техником.

Текст: Татјана Нимчевић

Светски Дан хлеба

Данас (петак - 15. октобар) смо у Горњем Таванкуту, разноврсним активностима, обележили Светски Дан хлеба, који се обележава сваке године 16. октобра.
У корелацији са Српским језиком и обрађеним текстом Драгана Лукића: Јоца вози тролејбус, ученици 1.ц разреда су, исто као и Јоца, на првом часу јели палачинке. Никола Скендеровић и Теодора Пејић су објаснили поступак справљања палачинки, који су урадили као домаћи задатак по избору.
Сви ученици су добили симболичан поклон од школе - хлепчић са пословицом. Поразговарали смо о значењу истих, као и о томе да хлеб, од пшеничног или кукурузног брашна, није основна намирница у свим културама и да се у Кини, на пример, уместо хлеба једе пиринач. Ученици су у руци држали кинеске штапиће, погледали смо кратак видео о кинеским градовима и видео материјал Кинески у три минута, где смо чули како се поздравља на кинеском језику и видели кинеско писмо.
Правили смо и пецива од папира. Погледајте галерију слика

Текст: Татјана Нимчевић

„Чаробна крила“ – Дечија недеља

У складу са слоганом Дете је дете, да га волите и разумете, ученици виших разреда изабрали су да трећа активност, у среду - 6. октобра, у току Дечије недеље буде активност под називом Чаробна крила.
На основу члана 31, Конвенције УН о правима детета: Одмор, игра, култура, уметност - свако дете има право на одмор, опуштање, игру и учешће у културним и креативним активностима; Ученици, виших разреда, учествовали су у креативној радионици Чаробна крила, у сарадњи са наставницом биологије - Љиљаном Јурчак и наставницом физике - Данијелом Раднић. Сви ученици су, на часу одељењског старешине, исекли - на папирима у боји, облике својих шака. Сваки ученик је на свој папир исписао по једно Дечије право, потом смо од свих папира формирали облик Чаробних крила, која су објединила сва дечија права. Чаробна крила смо изложили у ходнику школе.
Циљ активности био је упознавање ученика са Конвенцијом УН о правима детета. Погледајте галерију слика.

Текст: Данијела Раднић

Активности, пети дан – Горњи Таванкут

Пети дан Дечије недеље у Горњем Таванкуту обележиле су интересантне активности из више школских предмета.
Ученици 1.ц разреда били су подељени у два тима који су се такмичили у цртању животиња. Такмичари су на табли, у периоду од тридесет секунди, требали да нацртају задату животињу. Цртали су: миша, пса, крокодила, слона, жирафу и жабу. Седми задатак, цртеж слепог миша, одредио је и победника. Победио је тим „Победничке машне".
Ученици 2.ц разреда час су посветили такмичењу у решавању ребуса.
Ученици 3.ц и 4.ц разреда провели су час у игри „Погоди ко сам".
Овим занимљивим активностима завршено је обележавање Дечије недеље. Погледајте галерију слика

Текст: Татјана Нимћевић

Светски Дан учитеља

У уторак, 5. октобра, смо обележили Светски Дан учитеља. Овај дан нас подсећа на несагледив значај и утицај који учитељи имају на развој целог нашег друштва и на нашу будућност. Они подучавају своје ђаке са искреношћу и љубављу.
Ђаци у продуженом боравку су у знак поштовања, нацртали своје учитеље и написали, шта нам они све пружају. Погледајте галерију слика

Текст: Ибоља Вукобратовић