Praznik knjige

Zagrebački sajam knjiga „Interliber“ održao se od 12. do 17. studenoga, a u organizaciji naše škole, posjetili su ga učenici, nastavnici i roditelji. Poslije obilaska bogatih sajamskih štandova prisustvovali smo predstavljanju knjige Hrvatsko proljeće i hrvatska politička emigracija mladoga hrvatskog naučnika Wollfyja Кrašića, a zatim nam je prigodne poklone uručio predsjednik Nadzornoga odbora Školske knjige dr. sc. Ante Žužul. Posjet Zagrebu nastavio se kraćim obilaskom gradskoga središta kao i odlaskom u Zagrebačko kazalište mladih gdje je prikazana predstava Huddersfield.
Drugog dana izleta organiziran je posjet Ogulinu, hrvatskome gradu izuzetno bogate povijesti, ali i predivnoga prirodnoga krajolika. U okviru ogulinskoga frankopanskoga kaštela danas se, pored muzejskih prostora, nalazi i „Кuća bajki“ posvećena najpoznatijoj hrvatskoj dječjoj književnici Ivani Brlić-Mažuranić, rođenoj u Ogulinu. Brojne bajke ovoga Hrvatskog Andersena oživljene su u muzejskoj postavi „Кuća bajki“. U neposrednoj blizini frankopanskog kaštela nalazi se poznati Đulin ponor, mjesto gdje svoj tok završava rijeka Dobra. Nakon „Кuće bajki“ ugostila nas je i Gradska knjižnica Ogulin predstavivši svoj bogati fond, a zatim smo otišli i u oštarsku župu gdje nas je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije dočekao župnik Ante Luketić. Predstavivši svoju izuzetno bogatu kolekciju knjiga župnik Luketić ispričao nam je i priču o povijesti ogulinskoga kraja kao i o povijesti i razvoju glagoljice. Za to su vrijeme najmlađi svoje poznavanje glagoljice pokazali na radionici „Mali oštarski glagoljaši“ koju je osmislila i vodila oštarska učiteljica Mirjana Grubišić.
Na samom rastanku s domaćinima smo razmijenili prigodne darove dogovorivši nastavak započete suradnje i u Tavankutu.
Posjet „Interliber“, koji se organizira već nekoliko godina, financijski su pomogli Grad Zagreb, Zagrebačka županija i Školska knjiga. (Vidi galeriju slika)

Tekst: Sanjin Ivašić

25. susret malih pjesnika Slavonije i Baranje

Naša škola sudjelovala je 23. studenoga 2018. godine u OŠ „Matija Gubec“ iz Cernika, u Republici Hrvatskoj, na 25. susretu malih pjesnika Slavonije i Baranje.
Manifestacija je to na kojoj učenici koji pišu na hrvatskome standardnome jeziku, te na hrvatskome narječju, imaju priliku pokazati svoje umjetničke ostvaraje, ali i pokazati svoje recitatorske sposobnosti. Tim je povodom učenik Ivan Vuković iz 7.a razreda pripremio recitaciju Dok jesenje kiše padaju Ante Sekulića čiji je nastup bio uvršten u središnju priredbu. Osim učenika Ivana, Susretima je nazočio i Ante Vuković iz 6.a razreda.
Učenici su putovali uz pratnju župnika Franje Ivankovića te nastavnika Glazbene kulture Luke Budinčevića i nastavnice Hrvatskoga jezika Morene Rendulić.
Nakon središnje priredbe Susreta, te podjele nagrada i priznanja, svi sudionici podružili su se na ručku u Hrvatskome domu u Cerniku, a potom su se uputili svojim kućama.
(Vidi galeriju slika)

Naši učenici na smotri recitatora

Hrvatska čitaonica Gradske knjižnice Subotica 9. studenoga organizirala je XVII. Pokrajinsku smotru recitatora na hrvatskome jeziku, a našu je školu u toj prigodi predstavljalo dvanaestoro učenika u svim uzrasnim kategorijama. Svi su se učenici iskazili svojim recitatorskim umijećem, a posebno je pohvaljena učenica 8.a razreda Marijana Gadžur za recitaciju pjesme „U suton“ Dobriše Cesarića.
Osim Marijane iz naše su škole na smotri nastupili i: Nikolina Jurić, Magdalena Suknović, Lucija Vuković, Petra Benčik, Fabijan Dulić, Melisa Gadžur, Josipa Mačković, Ana Skenderović, Valentina Stanišić, Rahela Šteković i Luka Vuković.
(Vidi galeriju slika)

Reljefni mural



Ulaz u školu osvježen je postavljanjem zidnoga reljefnog murala koji su izradili učenici i nastavnici na Keramičkoj radionici pod rukovodstvom i budnim okom Barbare Biđin, profesorice likovne kulture, i Roberta Samardžića, akademskoga slikara, iz Dugog Sela kod Zagreba.
Svaki polaznik radionice, bilo učenik ili nastavnik, načinio je po jedan dio ovoga reljefnog murala, koji pokazuje motive našeg sela brojnim prekrasnim detaljima.

Dan djeteta

Za Međunarodni dan djeteta, na poklon - pjesma:

Za milion godina

Kada jedna gruba reč
ko vrata teška zatvori sve prolaze
kada dan ko kamen tvrd
sruši se sa neba na tvoj nežni dlan
i dok noć u kojoj nema zvezda caruje
u samoći sa svih strana strah te obuzme.

Kada tmurno jutro osvane
u tvojim tužnim mislima
kada kiše jesenje zamagle ti
pogled ispred prozora
jedna ruka traži te i želi da ti da
dodir nežnosti za bar milion godina.

Nikad ne boj se, s tobom neko je
ko želi ljubav da ti da
deo svoga toplog sna
nikad ne boj se, ljubav jača je
deca u nama znaju sve
pravi put u nove sne.

Kada strašne bure zaprete
da razbiju tvoj mali brod
kada reči šture
pokušaju da nađu izgovor
jedna ruka traži te i želi da ti da
dodir nežnosti za bar milion godina.

YU Rock Misija je uključivala izvođače kao što su Oliver Mandić, Željko Bebek, Marina Perazić, Momčilo Bajagić-Bajaga, Aki Rahimovski, Slađana Milošević, Dado Topić, Masimo Savić, Zdravko Čolić, Jura Stublić, Peđa D' Boy, Vlatko Stefanovski, Bora Đorđević, Goran Bregović i mnogi drugi.

Team Building

Druženje:
Petak, 23. studenoga 2018. godine

- Natjecateljski dio:
kviz iz opće kulture, grupni rad;
- Večera i
- Karaoke.

PRISUSTVO POŽELJNO

Molimo kolege da potvrde dolazak svojim potpisom na papiru, a papir za potpis je na oglasnoj tabli.

Tolerancija

Međunarodni dan tolerancije obilježen je u školi 16. studenoga na prvome nastavnom satu, koji je bio posvećen radionicama s temom važnosti toleancije među ljudima. Nakon toga učenici su uredili školski pano.
Svjetski dan tolerancije obilježava se od 1995. godine kao dan kada se trebamo podsjetiti potrebe međusobnoga poštovanja i uvažavanja bez obzira na raznolikosti koje postoje među ljudima.
Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) dala je definiciju tolerancije: „Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva raznolikosti u našim, i svjetskim kulturama, naš oblik izražavanja i način da budemo ljudi.“