Zasavica – 5. i 6. razredi

Ambijentalna nastava za učenike petih i šestih razreda naše škole realizirana je 28. svibnja 2018. godine.
Prvo je odredište bio Muzej kruha u Pećincima gdje su se učenici upoznali s narodnom tradicijom ovoga kraja u pravljenju kruha, kao i s likovnim radom poznatoga umjetnika Slobodana Jeremića-Jeremije. Nakon nesvakidašnjega prostora i vrlo zanimljive priče o kruhu i običajima vezanim za njega put smo nastavili k Srijemskoj Mitrovici.
Učenici su posjetili Muzej Srijema i obišli Stalnu postavu iz razdoblja postojanja Sirmiuma, a potom i arheološku postavu fosilnih životinja, ostataka ljudske civilizacije iz neolita, kao i materijal vezan za kulturu Kelta, koji su ovaj prostor naseljavali u IV. stoljeću (vidi galeriju slika).
Prešavši jedan od najdužih pješačkih mostova u Europi, koji spaja Srijem i Mačvu, put smo nastavili k Prirodnom rezervatu Zasavica.
Tijekom kratke, ali očaravajuće plovidbe brodom kroz jedan dio ovoga rezervata, imali smo priliku upoznati se s prirodnim bogatstvima Zasavice, njenim biljnim i životinjskim svijetom i uživati u prizorima koji se ne zaboravljaju.
Službeni dio puta završen je obilaskom manastira Hopovo koji je smješten u mirisnim šumama Fruške gore. Jedan od najpoznatijih detalja prebogate povijesti ovoga manastira činjenica je da se upravo u njemu zaredio naš poznati prosvjetitelj, Dositej Obradović.
Obilazak Fruške gore završen je njenim panoramskim razgledanjem.
U večernjim satima, sa zalaskom sunca, učenici su se vratili u Tavankut umornih, ali nasmijanih lica.

Manifestacija „Putovima Ante Sekulića”

U svibnju smo se prisjetili života i djela Ante Sekulića, zasigurno najznačjanijeg tavankutskog književnika, filologa i jeziko­slovca. Sekulić je rođen u Tavankutu, no živio je i u brojnim gradovima diljem Hrvatske, a radio je i kao gimnazijski i kao sveučilišni profesor. Njegove su pjesme danas neizostavni dio hrvatske književnosti u Vojvodini, a postale su i dio nastavnoga gradiva.
Tijekom trodnevne manifestacije (vidi galeriju slika), našu su školu posjetili učenici, nastavnici i ravnateljica II. osnovne škole Vrbovec iz Hrvatske. Sudjelujući u prigodno osmišljenim radionicama učenici su se mogli upoznati s nekima od najznačajnijih Sekulićevih pjesama, ali i naučiti o njegovu životu, upoznati se s rječničkim blagom popisanim u njegovu „Rječniku govora bačkih Hrvata“. Učili su i izrađivati ukrase od slame, tehniku karakterističnu upravo za kulturnu tradiciju Tavankuta, a u turističkom razgledavanju obišli su Suboticu, posjetili katedralu i sinagogu te prošetali Palićem. U psihološkim radionicama najprije su se na jedan zabavniji način upoznali, a zatim se i učili važnosti uvažavanja drugoga u radionici „Mostovi tolerancije“.
Središnji dio ove manifestacije bio je svečani program u kojem su sudjelovali učenici obje škole. Gosti iz Vrbovca za ovu su priliku pripremili recital Sekulićevih pjesama, a naši su učenici u kratkom igrokazu predstavili Sekulićeva prisjećanja na život u Tavankutu i rano djetinjstvo, protkano recitacijom njegovih pjesama.
Program je završen dodjelom Sekulićevih knjiga svim sudionicima programa i svim gostima kao uspomenu na sudjelovanje u prvoj manifestaciji ovakve vrste u našoj školi.
Manifestaciju je financijski podržao i omogućio Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a knjige koje su poklonjene svim sudionicima svečanoga programa i svim gostima donirao je Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost Ivan Antunović.

9. susret “GO-CAR-GO”

Autor projekta Stanko Kostanjevec s timom iz naše škole

Učenici osmih razreda Martina Balažević, Dunja Mačković, Miomir Skenderović i Vanja Tintor i dvoje mentora Predrag Bedeković i Branko Stantić sudjelovali, 14. i 15. svibnja 2018. godine, na 9. susretu GO-CAR-GO u Školskom centru u Ptuj u Sloveniji.
Za ovo možemo zahvaliti gospodinu Stanku Kostanjevecu, autoru i vođi projekta i profesoru pri Strojnoj školi u Ptuju, koji nam je osigurao podvozje ekstramobila.
Na ovogodišnjem susretu sudjelovalo je 25 osnovnih škola (18 iz Republike Slovenije, 6 iz Republike Hrvatske i naša škola iz Republike Srbije) koje su se natjecale u slalomu i veleslalomu. Izgled, funkcionalnost i druge karakteristike ekstramobila je ocjenjivala posebna komisija sastavljena od profesora Školskog centra iz Ptuja, a također su i ekipe učenika ocjenjivale tri najbolja ekstramobila.

Školski tim "GO-CAR-GO" s ravnateljicom Stanislavom Stantić Prćić

Nakon natjecateljskoga dijela svi prisutni su dobili ručak poslije čega je održano svečano zatvaranje i podjela potvrda i priznanja. Svi učenici dobili su potvrdu za sudjelovanje i nagrade. Ekstramobil naše škole - FLAMENKO, dobio je priznanje za originalno rešenje, kao i za osvojeno treće mesto u kategoriji slaloma i kategoriji veleslaloma.
Učenici su bili oduševljeni događajem i nadamo se nastavku započete međunarodne suradnje u području tehnike.

“Što znaš o prometu?” u Staroj Moravici

Naši učenici u školi Stara Moravica

Okružno natjecanje iz prometa pod nazivom "Što znaš o prometu?" održano je u Osnovnoj školi "Stari Đula Kovač" u Staroj Moravici 13. svibnja 2018. godine. Na natjecanju su iz naše škole sudjelovali učenici 8.c razreda: Martina Balažević i Miomir Skenderović, koji su se plasirali s Općinskoga natjecanja unutar "C" grupe (učenici koji su tijekom kalendarske godine u kojoj se održava natjecanje navršili više od 12 godina) .
Natjecanje je obuhvatilo tri discipline:
- Poznavanje propisa o sigurnosti prometa na cestama (testovi rješavanja),
- vožnja biciklom na praktičnome području vožnje i
- vožnja biciklom na terenu vještine.
Martina je s 254 boda zauzela četvrto mjesto među djevojčicama u kategoriji "C", dok je Miomir s osvojenih 267 bodova bio drugi među dječacima u kategoriji "C", ali ipak - nedovoljno za plasman na Republičko natjecanje.

Republičko natjecanje u Vršcu

Vršački breg također je osvojen

U Vršcu je 11. i 12. svibnja 2018. godine održano natjecanje iz tehničkog i informatičkog obrazovanja u osnovnoj školi "Jovan Sterija Popović". Iz naše su škole sudjelovala dva učenika: Nikola Moravčić, učenik 8.a razreda i Nebojša Prčić, učenik 8.c razreda. Nikola Moravčić sudjelovao je na natječaju iz područja auto modeliranja prema IOP2, dok je Nebojša Prčić sudjelovao na natjecanju osmih razreda u izradi praktičnoga rada.
Sudjelovanje na natječaju relizirano je ocjenom triju elementa:
- Test (teorijski test znanja),
- izrada rada i
- obrana rada.
Prema broju bodova na iz svojih područja, učenici su osvojili sljedeća mjesta:
Nikola Moravčić - 1. mjesto (74 bodova) i
Nebojša Prćić - 7. mjesto (86 bodova).

„Putovima Ante Sekulića“

Program za za skup u povodu obilježavanja dana „Putovima Ante Sekulića“, od 17. do 19 svibnja 2018. godine

17. 5. 2018. godine (četvrtak)

  • 14,00 - Dolazak gostiju u Sombor, gdje goste dočekuje župnik Franjo Ivanković (broj mobitela: +381(0)694767408);
  • Obilazak Sombora;
  • 15,00 - Polazak za Tavankut;
  • 16,00 - Dolazak u Tavankut - osvježenje u kabinetu za Glazbenu kulturu (Pribičević, Skenderović, Stantić, Francišković, Marjanušić);
  • Razmješataj djece i odraslih po objektima: škola - svi dječaci i učitelj Vedran Iskra, samostan - sve djevojčice i dvije učiteljice (po dogovoru), salaš - ravnateljica (jednokrevetna soba), vozač (jednokrevetna soba) i ostali učitelji u dvokrevetnim sobama;
  • 17,00 - Radionica "Upoznavanja" (Larisa Gvozdenović);
  • 17,30 - Proba priredbe - gosti i domaćini (Sonja, Sandra, Sanjin);
  • 18,30 do 19,00 - Radionica “Roljanje” (Danijela R. i Miroslav R.);
  • 19,00 - Večera za učenike - kabinet za Glazbenu kulturu;
  • 19,30 “Karaoke” (Strahinja, Stevan);
  • 20,00 - Večera za odrasle u “Galeriji” u Tavankutu (Sandra, Mirjana C., Sanjin, Danijela, Slavko B.);

18. 5. 2018. godine (petak)

  • 08,00 - Doručak;
  • Nakon doručka do 10,00 - Radionica “Slama” (Zora Sloboda);
  • 10,00 do 11,00 - Radionica “Putovima Ante Sekulića” (Sanjin I Mirjana C.);
  • 11,15 - Polazak za Suboticu (Mirjana i Zoran Đ.);
  • Obilazak grada do 13,30;
  • Odlazak na Palić;
  • 14,30 - Polazak za Suboticu;
  • 15,00 - Obilazak katedrale u Subotici;
  • Povratak u Tavankut;
  • Po dolasku u Tavankut ručak u glazbenom kabinetu;
  • 17,00 - Priprema za program;
  • 18,00 - Svečani program “Putovima Ante Sekulića” u holu škole;
  • 19,00 - Večera za djecu u kabinetu za Glazbenu kulturu;
  • 19,30 - “Disco"-večer (Strahinja);
  • 20,00 - Večera za odrasle u “Galeriji” u Tavankutu (Zora, Ivana, Stanislava i Miroslav R.); 

19. 5. 2018. godine (subota)

  • 8,00 - Doručak;
  • 9,00 do 10,00 - Radionica “Osjetila” (Kristijan);
  • 10,00 do 11,00 - Radionica “Putevima glagoljice” (Kristijan);
  • 11,00 do 12,00 - Radionica “Mostovi tolerancije” (Larisa Gvozdenović);
  • 12,30 - Ručak u kabinetu za Glazbenu kulturu - za sve sudionike;
  • Nakon ručka - ispraćaj gostiju.

Svi zaposlenici naše škole pozvani su na suradnju, a u zagradama su navedeni izravni sudionici određenog dijela programa, također - iz naše škole. Hvala!

Natjecanja iz prometa i tehničkog

Gradsko natjecanje "Što znaš o prometu?"

U subotu, 21. travnja 2018. godine, od 8 do 14 sati, u Osnovnoj školi „Miroslav Antić“ na Paliću, održano je gradsko natjecanje iz prometa pod nazivom „Što znaš o prometu“. Iz naše je škole na natjecanju sudjelovalo četvero učenika osmoga razreda u natjecateljskoj kategoriji „C“. Školu su predstavljali učenici 8.c razreda: Dunja Mačković, Martina Balažević, Vanja Tintor i Miomir Skenderović.
Učenici su ostvarili zavidan rezultat osvojivši u svojoj kategoriji dva druga, četvrto i šesto mjesto. Martina Balažević i Miomir Skenderović osvojili su drugo mjesto, Vanja Tintor četvrto mjesto i Dunja Mačković šesto mjesto. Za ostvareni rezultat učenici su dobili medalje i diplome.
Na okružno natjecanje plasirali su se Martina Balažević i Miomir Skenderović. Okružno natjecanje bit će održano u nedjelju 13. svibnja 2018. godine u Osnovnoj školi „Stari Kovač Đula“ u Staroj Moravici.


Okružno natjecanje iz tehničkoga i informatičkoga obrazovanja

U nedjelju 22. travnja 2018. godine u Osnovnoj školi „Bosa Milićević“ u Novom Žedniku održano je okružno natjecanje iz tehničkoga i informatičkoga obrazovanja s početkom u 8 sati.
Našu su školu predstavljali učenici koji su se plasirali s općinskoga natjecanja: Nebojša Prćić 8.c - u natjecanju učenika osmih razreda i Nikola Moravčić 8.a - iz područja automodelarstva.
Učenici su prikazali solidno znanje i umijeće i oba učenika plasirala su se na državno natjecanje u okviru svojih disciplina. Od maksimalnih 100 bodova učenici su osvojili:
Nebojša Prćić 8.c - 92 boda (1. mjesto) i
Nikola Moravčić 8.a - 99 bodova (1. mjesto).
Natjecanje je završeno podjelom diploma u 13:30 sati. Državno natjecanje održat će se u petak i subotu 11. i 12. svibnja 2018. godine u Vršcu.

Obilježen Svjetski dan kazališta

Dah kazališta

Dana 27. ožujka 2018. obilježen je Svjetski dan kazališta u našoj školi. Učitelji materinskoga jezika posvetili su svoj sat nastave drami kao književnom žanru u korelaciji s kazališnom umjetnošću.
Učenici i nastavnici napravili su oglasni pano u povodu Svjetskoga dana kazališta.
Radujemo se dogovorenom odlasku u kazalište u Subotici, gdje ćemo zaokružiti priču o Svjetskome danu kazališta.

Despotovac – pogled na putovanje

U posjetu „Neznanom junaku“

Tijekom dvodnevne ambijentalne nastave, učenici sedmoga i osmoga razreda 9. i 10. travnja 2018. godine, posjetili su nekoliko značajnih turističkih odredišta, u pratnji svojih nastavnika: Kristijana Milankovića, Emine Tikvicki, Danijele Radnić i Slađane Knežević.
Prvoga dana obišli smo planinu Avalu i avalski TV-toranj. Nastavak puta bio je prema Smederevu, gdje smo posjetili Smederevsku tvrđavu – koju je sagradio u XV. stoljeću despot Đurađ Branković.
Zatim je uslijedio posjet arheološkomu nalazištu „Viminacium“ kod Kostolca, rimskoga vojnog sjedišta i glavnoga grada rimske provincije. Obišli smo Gornju meziju – jednu od dvije najveće fortifikacije u provinciji i središnju točku u obrani mezijskoga Podunavlja. Po dolasku u Despotovac smješteni smo u konačište „Resava“. Nakon večere uslijedila je disko-večer.

Srbiji u pohode

Drugoga dana, u jutarnjim satima obilazimo manastir Manasiju kojega je podigao srpski despot Stefan Lazarević početkom XV. stoljeća. Manastir je poznat po resavskoj školi. U njemu su se skupljali monasi, koji su njegovali književnost i prepisivačku djelatnost.
Uslijedio je obilazak Resavske pećine, naše najveće i najljepše spilje u pratnji speleologa.
Nakon toga odlazimo do najvećega vodopada u Srbiji, „Velikog Buka“, koji pripada porječju rijeke Lisine, a visok je preko 20 metara.
Slijedi obilazak Svilajnca, gdje smo posjetili Prirodnjački centar grada, a učenicima je predstavljen spoj znanosti, obrazovanja, povijesti i turizma na vrlo specifičan način.

Svjetski dan kazališta

Posjet kazalištu u Subotici

U subotu, 21. travnja 2018. godine, učenici viših razreda naše škole posjetili su Narodno kazalište u Subotici i tom prigodom promatrali Glasinu, Nil Seymon.
Ovo je prikaz urbanoga života ljudi na položaju. Radnja se odvija u središtu New Yorka.
Nakon izvođenja, učenici su podijelili svoje pozitivne dojmove, kao i kritike s svojim nastavnicima, Jelenom Rakić i Sladjanom Knežević. Tako smo obilježili Svjetski dan kazališta.