Međunarodna kolonija mladih u Ernestinovu

Ernestinovo 2023.

Sudjelovali smo na 20. Međunarodnoj koloniji mladih u Ernestinovu u Republici Hrvatskoj.
Koloniju je otvorila načelnica općine Ernestinovo, a tema kolonije je bila Moje utočište. U radu su sudjelovali, kao polaznici, voditelji i gosti iz Slovenije, Hrvatske i Srbije. Drugog dana, nakon radionica, popodne smo proveli u Osijeku, posjetili katedralu, obišli park, kupili suvenire... Poslednjeg dana, imali smo priliku vidjeti sve uradke s radionica, a dramska i plesna grupa su prikazale što su naučile na koloniji prigodom svečanog zatvaranja. Koloniju je zatvorila pročelnica za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije Miranda Glavaš-Kul.
Puni lijepih dojmova krenuli smo kući. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Ivana Vuković


Ernestinovo 2022.

Od 19. do 21. travnja, prisustvovali smo Međunarodnoj koloniji mladih u Ernestinovu. Našu su školu predstavljale učenice: Antonija Vujić, Elena Suknović i Jovana Tumbas Loketić, koje su stvarale pod mentorstvom profesora, akademskoga slikara - Atile Adama, u slikarskoj radionici. Nastupom plesnoga studija SHINE i pozdravnim govorom načelnice općine Ernestinovo, otvorena je 19. Međunarodna kolonija mladih - Ernestinovo 2022.
Tema kolonije bila je Bajka, a bajku smo vidjeli i doživjeli u svim radionacama - Osnovne škole „Ernestinovo”: keramičkoj, kiparskoj, slikarskoj, dramskoj, plesnoj, filmskoj, glazbenoj i 3D grafici. Mali, vješti, dječji prstići učinili su da - baš sve, izgleda bajkovito. U radu su, kao polaznici, voditelji ili gosti, sudjelovali učenici iz Slovenije, Njemačke i Srbije.
Drugoga dana, nakon radionica, popodne smo proveli u Osijeku, gdje smo vidjeli prethodnicu Facebooka i Instagrama (Kibicfenster), saznali zašto se valuta Hrvatske naziva „kuna“, posjetili promenadu, katedralu, obišli park, kupili suvenire...
U četvrtak, na zatvaranju kolonije, imali smo priliku vidjeti sve eksponate s radionica, a glazbena, dramska i plesna radionica sudjelovale su u završnoj svečanosti. Puni dojmova, krenuli smo kući. Stekli smo nova iskustva, znanja i prijateljstva. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Bruno Dronjić

Ekumenski pano za Uskrs

Uskrs je najveći Kršćanski blagdan. U našoj školi djeca su se ujedinila na izradi zajedničkog panoa i pokazala kako oni vide Uskrs. Upravo onako kako ga vidi i želi naš Isus - u zajedništvu. Isus je u svojoj velikosvećeničkoj molitvi, molio Oca: „...da svi budu jedno...“ i time dao jasnu smijernicu u svom nauku. Uskrs ili Vaskrs slavi se čistim i radosnim srcem te su upravo tu poruku prenijela sa svojim radovima djeca sa pravoslavnog i katoličkog vjeronauka uz pomoć svojih vjeroučitelja Srđana i Zorice.
Sretan Uskrs - Hristos Voskrese!

Tekst: Zorica Svirčev

Završena humanitarna akcija

Humanitarna akcija Svi za jednog ❤ za sve uspješno je privedena kraju u našoj centralnoj školi, te područnim školama u Ljutovu i Gornjem Tavankutu. Djeca su ponovno dokazala da imaju veliko srce za drugoga u potrebi. Akciji su se pridružili i odrasli iz više mjesta: Subotica, Gabrić, Pančevo i Tavankut. Velika kutija za darove bila je puna slatkiša, igračaka i školskog pribora. Mnogo djece je bilo obradovano za Uskrs. Naša mapa dobrote crvenila se od srca po čitavom Donjem i Gornjem Tavankutu, Ljutovu, Čikeriji, Gabriću, Subotici i Pančevu. Veliku kutiju sa darovima smo odnijeli u župni Caritas i predali vlč. Marijanu Vukovu. Zadržali smo se s njim u kraćem razgovoru, gdje je on pohvalio dječju dobrotu i potaknuo ih na važnost obrazovanja i doprinos društvu.
Ova humanitarna akcija ujedinila je više srca i opravdala svoj naziv Svi za jednog ❤ za sve. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Zorica Svirčev

Dan društvenih igara

U ponedjeljak, 11. travnja, smo obilježili Međunarodni dan društvenih igara. Po odabiru djece, odigrali smo matematičku igru: Sabiranje i oduzimanje. Učenici 1. c bili su figurice, a - igrom sreće, prvo mjesto osvojio je Nikola Saulić, drugo mjesto - Nina Kolar i treće - Andrej Pejić.

Godišnjica rođenja Vesne Parun

U utorak, 12. travnja, učenici 5. a razreda su, zajedno sa svojim nastavnikom hrvatskoga jezika i književnosti Brunom Dronjićem, obilježili 100. godišnjicu rođenja hrvatske pjesnikinje Vesne Parun (10. travnja 1922. - 25. listopada 2010.).
Današnje obilježavanje Vesnina 100. rođendana obuhvaćalo je tri dijela rada. Prvi su dio sata učenici u skupini odgovarali na pet zadataka vezanih uz nekolicinu odabranih Paruničinih pjesama, koji su uključivali prepoznavanje i slaganje dijelova pjesama u jednu, vodeći se motivskom podudarnošću te određivanja teme, motiva i usporedbi u jednoj od sastavljenih pjesama, koju su odabrali. Učenici su na navedeni način primijenili znanja koja su stekli na nastavi hrvatskoga jezika i književnosti tijekom godine. U drugom su dijelu sata, nakon što su završili zadatke, izradili plakat s odabranim pjesmama, citatima i slikama Vesne Parun te kratkom biografijom. U završnom, trećem, dijelu sata, učenici su izražajno pročitali odabranu pjesmu.
Učenici nisu krili zainteresiranost za Vesnino umijeće prodiranja u svijet djeteta svojim dovitljivim metaforama, koje su čitljive na razne načine te izazovne i za odraslu čitalačku publiku.

Tekst: Bruno Dronjić

Okružno natjecanje iz engleskog jezika

U nedjelju, 10. travnja, u OŠ „Sveti Sava" u Subotici održano je Okružno natjecanje iz engleskog jezika. Na natjecanju је sudjelovala i učenica naše škole, Ana Davčik (8.b) koja je osvojila 1. mjesto. Ana je osvojila maksimalan broj bodova (40) i time se direktno plasirala na Republičko natjecanje na kojem ćemo po prvi put imati predstavnika naše škole.
Čestitamo našoj Ani na postignutim rezultatima!
Rezultate natjecanja možete pogledati ovdje.

Prijevod: Miroslav Rauš

Srpski jezik

U subotu, 9. travnja, u Osnovnoj školi „Jovan Jovnović Zmaj" održana je okružna razina natjecanja iz predmeta Srpski jezik. Našu su školu predstavljale učenice Lucija Skenderović iz 5.b razreda i Lara Prćić iz 6.b razreda.
Lara Prćić zauzela je II. mjesto na okružnoj razini ovog prestižnog natjecanja, koje već godinama organizuje Društvo za srpski jezik i književnost, a u suradnji s Ministarstvom prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja.
Sve čestitke Lari, ali i Luciji koje su vrijedno radile i pripremale se da bi ostvarile što bolji rezultat.

Prijevod: Bruno Dronjić

HIPPO natjecanje – polufinale

U polufinale ovog natjecanja plasiralo se 10 posto najbolje rangiranih učenika u našoj zemlji, među kojima su i naši učenici: Marijana Skenderović, Miljana Antal i Ana Davčik. Polufinalni krug je održan online u četvrtak, 7. travnja, u školskom kabinetu Informatike. Rezultati će biti poznati u lipnju.
Želimo našim učenicima puno sreće!

Prijevod: Miroslav Rauš

Zona bez telefona

Na prijedlog Odjeljenjskoga vijeća i Učeničkoga parlamenta, a potom i usvajanjem prijedloga od strane Savjeta roditelja, naša škola je, od 1. travnja, postala Zona bez telefona.
Učenički parlament je upoznao sve učenike s načinom odlaganja i čuvanja mobilnih telefona za svo vrijeme nastave, dok su razrednici upoznali roditelje s pojedinostima na roditeljskim sastancima. Ideja je odlično prihvaćena od strane svih.

Prijevod; Bruno Dronjić