Светски дан хране

Ученици од 1. до 4. разреда обележили су Светски дан хране и хлеба низом активности. Тематски су уредили пано на главном улазу школе, посетили су пекару Бели голуб, презентовали су другарима пирамиду исхране и значај здраве хране за правилан раст и развој деце, затим су имали практичан рад у школској кухињи где су уз помоћ куварице правили лакумиће и на тај начин савладали вештину обликовања теста и предствили једно од традиционалних пецива нашег села. Припремили су пригодне текстове и изреке о хлебу и презентовали их другарима.
На данашњим активностима, ученици су учећи једни од других схватили и проширили знање о значају разноврсне исхране за здравље. Кроз наведене активности упознали су и значај хлеба у исхрани људи, затим улогу хлеба у обичајима, као део религије, кроз изреке и као инспирацију уметника за стварање књижевних и ликовних дела. Погледајте галерију слика.

Текст: Мирјана Саванов

Радионица о правима и обавезама

Ученици осмих разреда који похађају изборни предмет Грађанско васпитање: Даријан Јанечић, Дејан Булатовић, Драган Кишак, Бојана Ђукић, Немања Саулић, Богдан Ковачевић, Лара Шегина и Уна Ковачевић имали су организовану радионицу на тему: Права и обавезе у другарству и дружењу са наставницом Миленом Предојевић. Изнели су своја мишљења о другарству, објаснили везу између права и обавеза и показали - током рада, своје заједништво, сарадњу и пријатељство.

Ткст: Милена Предојевић

Молитва крунице

Међународна папинска фондација Aid to the Church in Need (Помоћ Цркви у невољи) спроводи своју годишњу иницијативу под називом Милијун дјеце у молитви крунице, ове године са посебним нагласком на анђеле чуваре. Папинска фондација је позвала све жупе, школе и породица да учествују у поменутом годишњем молитвеном догађају. Иницијатива је надахнута речима св. Падре Пија: Када милијун дјеце буде молило круницу, тада ће се свијет промијенити. Наша школа је прихватила ову иницијативу и нас стотињак је молило круницу на часовима католичког вјеронаука. Деца су се, на коленима у цркви, молила за мир у свету. Из учионице се чула снажна и гласна молитва за мир и престанак рата у свим земљама света. Чврсто смо држали својим рукама најјаче и најмоћније оружје против зла - КРУНИЦУ! Госпин је месец и на празник св. Луке - 18. октобра, који у свом јеванђељу највише пише о Исусовом детињству, деца су молила круницу за мир и уједињење света у - преко 140 земаља.
Наша школа је била дио светског молитвеног ланца - гдје милион деце моли круницу. Погледајте галерију слика.

Светски дан јабуке

Ученици од 1. до 4. разреда из Доњег Таванкута су обележили Светски дан јабуке. Тематски су уредили пано на главном улазу школе, затим су читали и анализирали текст „Јабука“ - Драгана Лукића, описним придевима су дочарали јабуку, подсетили су се обичаја и изрека у којима се спомињу јабуке, припремили су и прочитали рецепте за сок и питу од јабука, затим су сви заједно отпевали песму „Јабучице црвена”. На крају су се засладили јабукама и соком од јабука. Ученици који су били у зоо-врту понели су јабуке за себе и за мрког меду. На данашњим активностима, ученици су, учећи једни од других, упознали вишеструки значај јабуке у исхрани, као и у књижевним делима - те су ликовним радовима дочарали јабуку кроз обликовање и вајање пластелином. Погледајте галерију слика.

Текст: Мирјана Саванов

Удоми – НЕ купуј!

Ученици 5. и 6. разреда наше школе у пратњи директорице Станиславе Стантић Прћић и наставнице биологије Љиљане Јурчак посетили су градско Прихватилиште за напуштене псе и мачке. Након топле добродошлице директора ЈКП Чистоће и зеленило Слободана Милошева и директорке сектора за Прихватилиште као и свих запоселних, ученици су предали поклоне у виду играчака за 290 дивних псећих душа колико их има у Прихватилишту.
Уследило је и дивно предавање о одговорном држању кућних љубимаца, о правилној нези и чувању паса и мачака. Најјачу емоцију и реакцију деце током предавања добила је тема о пирамиди размножавања, где се зна да од једног пара паса за 7 година настане 67000 потомака, а од једног пара мачака за 8 година настане 2072514 нових јединки. Зато добро размислите када вам досади кућни љубимац и ви га пустите на улицу шта ће бити последица.
Након предавања ученици су мало помазили псе и прошетали прихватилиштем. Уз дивну закуску и освежење ученици су постављали и бројна питања на која им је одговорила директорка Прихватилишта.
Након дружења сви ученици добили су и пригодне поклоне и балоне, којима су се веома обрадовали. Колико нам је лепо било показују и фотографије као и заказан поновни сусрет.
Порука паса из прихватилишта: Желимо само љубав, нежност и топао дом, а добићете верног пријатеља који ће вас чувати и пратити кроз живот. Зато дођите у Прихватилиште за псе и мачке и изаберите једног од нас. Погледајте галерију слика.

Тект: Љиљана Јурчак

Погачијада

Наша школа учествовала је на, трећој по реду, Погачијади у Љутову. Штанд је био разноврстан. Продавали смо: колаче, предмете од сламе и школске новине.
Била је пријатна и опуштена атмосфера. Посетиоци нашег штанда су, поред куповине производа, остављали и донацију за школски комби.

Текст: Зорица Свирчев

Европски школски спортски дан

У школи у Доњем Таванкуту су одржане штафетне игре поводом Европског школског спортског дана у којима су учествовали ученици од 5. до 8. разреда. Учествовало је око 50 ученика и час је прошао у спортском духу, а ученици су бодрили једни друге.
У Горњем Таванкуту су, такође, организоване штафетне игре између одељења и екипе су биле мешовите. У играма су учествовали ученици од 1. до 4. разреда. Сви ученици су се добро забавили - заједно са учитељима.
У подручној школи у Љутову, такође, су организоване спортске и штафетне игре у којима су учествовали ученици од 1. до 4. разреда. Активности су прошле добро и ученици су бодрили своје вршњаке, заједно са учитељима. Погледајте галерију слика.

Текст: Давор Мамужић