Dan europske baštine

Učenici viših razreda sudjelovali su u izradi panoa na kojemu su predstavljene najznačajnije europske kulturne tekovine poput: rimskoga Koloseja, atenske Akropole i Eiffelovoga tornja.
Učenici nisu zaboravili ni kulturnu baštinu svojega rodnog kraja - Tavankuta i Subotice pa su na panou svoje mjesto našli i: Gradska kuća, Sinagoga i crkva Srce Isusovo, kao i slamarski radovi.
Članovi učeničkoga parlamenta: Marijana Kinčeš, Vedran Vojnić Hajduk, Vedrana Nimčević, Anja Jurić (u prvoj grupi), Ante Vuković, Ana Davčik, Anđela Stantić i Dajana Vujković Bukvin (u drugoj grupi) referatima su educirali svoje vršnjake o spomenutim kulturnim tekovinama.
Ovaj događaj organizirali su i pripremili nastavnici Povijesti Stevan Kovačević i Miroslav Stipić.

Prijevod: Morena Rendulić

Europska jezična raznolikost

Europska jezična raznolikost važan je dio kulturnoga nasljeđa te smo i ove godine ‒ kao dio od 800 milijuna Europljana, obilježili ovaj dan. Europski dan jezika obilježava se 26. rujna. Učenici su, uz pomoć nastavnika jezičnih predmeta, osmislili i uredili tematski pano na ulazu u školu te sudjelovali u kvizu koji potiče na učenje jezika. Učenicima su dodjeljene prigodne nagrade.

Prijevod: Morena Rendulić

U petak, 25. septembra, povodom Evroskog dana jezika u centralnoj školi sa učenicima nižih odeljenja održan je kviz na kome su učenici govorili reči na mađarskom i engleskom jeziku, a zatim smo govorili o važnosti učenja jezika i izradili smo pano sa dečjim porukama „Zašto treba učiti strane jezike?“.

Dan bez automobila

U okviru Europskoga tjedna mobilnosti obilježen je Dan bez automobila. Ovogodišnji je slogan Izaberi! Pokreni se!
Ovaj je dan važan za planet Zemlju jer promovira razvoj biciklizma i ostalih vidova prijevoza koji se mogu koristiti s ciljem smanjenja korištenja automobila u prometu.
Učenici nižih i viših razreda sudjelovali su na likovnomu i literarnomu natječaju, dok su na foto natječaju sudjelovali samo učenici viših razreda, s temom Dan bez automobila. Učenicima nije nedostajalo kreativnosti te su se u velikomu broju odazvali natječaju. Za najbolji likovni rad u nižim razredima izabran je rad Andreja Davčika, učenika 3. b odjela, dok je u višim razredima izabran rad Bojane Knežević, učenice 7. b odjela. Lara Prćić, učenica 5. a odjela napisala je najbolji literarni rad, dok je Teolinda Glavaš, učenica 6. a odjela autor najbolje fotografije. Sve učenike pohvaljujemo, a najbolji su radovi nagrađeni.
Tijekom Eurposkoga tjedna mobilnosti učenici viših razreda popunjavali su online upitnik na temu Poznavanje pravila u prometu pješaka i biciklista. Upitnik se sastojao od šest pitanja s ponuđenim odgovorima. Učenici koji su točno odgovorili na svih šest pitanja bili su potencijalni dobitnici romobila.
Predstavnici Učeničkoga parlamenta odabrali su dobitnika putem stranice www.random.org. Dobitnica je Lenka Todosijević, učenica 7. b odjela, kojoj čestitamo ovom prilikom. Pogledaj slike

Prijevod: Morena Rendulić

Doček jeseni

Učenici naše škole radosno su dočekali jesen kroz različite aktivnosti. Najzanimljivija im je bila Izložba figura od jesenjih plodova. Napravili su mnoštvo zanimljivih figura u bojama jeseni i pokazali izniman talent te uložili mnogo truda. Dva su najkreativnija rada nagrađena. Od učenika nižih razreda nagrađena je Petra Bilinović, učenica 1. b odjela, dok je rad Elene Suknović, učenice 6. a odjela, bio najkreativniji u višim razredima.
Učenici su na satu Čuvari prirode, uz pomoć nastavnice Ljiljane Jurčak, izradili okvir za fotografiranje s motivima jeseni te su se kasnije i fotografirali u školskomu dvorištu.
Članovi Učeničkoga parlamenta upoznali su učenike viših razreda sa zanimljivim mislima velikana o jeseni, od kojih je jedna bila:
Jesen… posljednji, najljepši osmijeh u godini (John Howard Bryant). Pogledajte slike

Prijevod: Morena Rendulić

Dan sadnje drveća

Sadnja drveća jedna je od najljepših i najplemenitijih gesti koju čovjek može učiniti prema prirodi.
Dan sadnje drveća iniciran je u Finskoj 2004. godine, a povezan je s osvješćivanjem javnosti o klimatskim promjenama i različitim ekosustavima na Zemlji.
Predstavnici su Učeničkoga parlamenta, zajedno s prijateljima i nastavnicima, u ponedjeljak 21. rujna, u dvorištu škole posadili sadnicu čempresa, povodom obilježavanja Dana sadnje drveća. Čempres je poklon Goranskoga rasadnika iz Subotice. Učenici su obećali da će voditi brigu o posađenomu drvetu i da će tradiciju nastaviti i sljedećih godina. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Morena Rendulić

Međunarodni dan mira

U ponedjeljak, 21. rujna, obilježili smo Međunarodni dan mira.
Rezolucijom Ujedinjenih naroda (UN-a), iz 2001. godine, taj datum određen je za dan nenasilja i prekida neprijateljstva na globalnoj razini i, širom svijeta, obilježava se kao Međunarodni dan mira.
Učenici naše škole, zajedno sa svojim razrednicima, nastavnicima i učiteljima, prigodno su obilježili taj dan: čitanjem tekstova koji pozdravljaju mir i pisanjem poruka mira, naglašavajući važnost mira.
Sretan Međunarodni dan mira!
Provedite (svaki) dan pomažući drugima.
Izbjegnite svađe i sukobe te širite poruke mira.

Prijevod: Morena Rendulić

Biciklisti u našoj školi

U petak, 18. rujna, naša je škola ugostila članove biciklističkoga kluba Spartak iz Subotice: Nikolinu Perčić, Marka Perčića, Mihajla Bolića, Marka Tikvickog; kao i Ivanu Vilim, predstavnicu S team, biciklističkoga kluba iz Sombora povodom obilježavanja Europskoga tjedna mobilnosti. Tema ovogodišnjega Europskoga tjedna mobilnosti jest Mobilnost bez zagađenja za sve. Za tu temu odabran je slogan: Izaberi! Pokreni se!
Dobrodošlicu gostima poželio je župnik Franjo Ivanković, dok su nastavnici Miroslav Stipić i Čedomir Pađen upoznali učenike sa životom i djelom Ivana Sarića te razvojem biciklizma u Subotici. Gosti su održali prezentaciju na temu biciklizma za učenike nižih i viših razreda.
Ivana Vilim donijela je odličja koja je uz pomoć talenta, upornosti i zdravoga načina života uspjela osvojiti. Prvu medalju osvojila je na stazi u Kraljevu, a do sada je sudjelovala na brojnim natjecanjima u Srbiji, državnim prvenstvima, balkanskim prvenstvima, europskim prvenstvima i na Europskom festivalu mladih koji je organiziran po uzoru na Olimpijske igre, gdje je osvojila pehare i medalje.
Članovi bicikilističkoga kluba Spartak, također su, ostvarili zapažene rezultate:
Nikolina Perčić prošlogodišnja je trostruka prvakinja, dok je ove godine osvojila 3. i 4. mjesto na prvenstvu Srbije.
Mark Perčić ove je godine osvojio dva puta 2. mjesto na prvenstvu Srbije, a ove je godine dvostruki prvak u Bugarskoj.
Mihajlo Bolić postigao je 2. mjesto na ovogodišnjemu prvenstvu Srbije.
Učenici su s velikom pažnjom pratili svaki pokret i riječi biciklista te dobili odgovore na postavljena pitanja (Kako postati biciklist? Je li biciklizam skup sport? Koja je cijena profesionalnoga bicikla? Vremensko trajanje jednog treninga…).
Predstavnici Učeničkoga parlamenta intervjuirali su prvakinju Srbije, Ivanu Vilim.
Zahvaljujemo gostima na održanoj promociji biciklizma i želimo im da nižu i dalje uspjehe te odlične rezultate. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Morena Rendulić